Schelpdieren uit Westerschelde mogelijk besmet met poliovirus

Wie zelf schelpdieren uit de Westerschelde haalt, doet er goed aan ze minstens anderhalve minuut te verhitten. Met die waarschuwing komt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De schelpdieren zijn mogelijk besmet met het poliovirus.

Op de site van farmaproducent GSK in de Waals-Brabantse gemeente Rixensart is begin deze maand 45 liter water besmet met het poliovirus gelekt naar het zuiveringsstation van Rosières, en zo verder naar de rivier de Laan. Dat kan een dezer dagen de Westerschelde bereiken. Daarom geldt voorlopig het advies om oesters, kokkels en mosselen die ten oosten van de lijn Kruiningen-Perkpolder zijn geraapt, vóór consumptie te koken of te stomen. Het virus kan zich namelijk in rauwe schelpdieren ophopen.

Het besmette water is, eenmaal in Nederland, al zo verdund dat mensen geen gevaar lopen als ze ermee in aanraking komen, aldus de NVWA.