Tony Blair: "Luchtaanvallen volstaan niet in de strijd tegen IS"

De voormalige Britse premier Tony Blair vindt dat het Westen op termijn ook grondtroepen tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS) moet overwegen. "Luchtaanvallen zijn belangrijk, maar ze zullen niet volstaan", klinkt het in een essay. Blair ziet de radicale islam als een groot probleem voor onze generatie. Een "allesomvattende strategie" is nodig om dat probleem te bestrijden.

Blair - nu vredesgezant voor het Midden-Oosten - looft vooreerst de aanpak van de Verenigde Staten tegen IS in Irak. De Amerikaanse - en recent ook Franse - luchtaanvallen tegen IS-stellingen zijn belangrijk., maar Blair ziet vooral een opportuniteit in de globale coalitie die de VS op poten tracht te krijgen tegen IS.

"De leiders van vandaag hebben die opportuniteit door de politieke veranderingen in het Midden-Oosten. Er is nu een reële kans op een coalitie die veel breder gaat dan het Westen alleen. Dat is een correctie op een van de grootste zwakke punten in de Westerse strategie na de aanslagen van 11 september", aldus Tony Blair.

Maar de luchtbombardementen alleen zullen IS niet verslaan, vreest Blair. "De terroristen kunnen daardoor wel ingesloten raken en hun macht kan ingeperkt worden. Ik aanvaard volledig het feit dat het Westen niet meteen staat te springen om grondtroepen te sturen, maar we mogen dat niet uitsluiten in de toekomst, mocht het echt nodig zijn."

Een oorlog zoals Amerika en het Verenigd Koninkrijk in 2003 in Irak zijn begonnen is evenwel geen optie voor Blair. "Ik spreek namelijk niet over bezettingslegers."

"Probleem is groter dan IS"

Dat IS een acute dreiging is voor de vrede, dat is duidelijk. Maar Blair ziet een veel breder en globaler probleem in de radicale islam in het algemeen.

"Het is duidelijk dat de oplossingen hiervoor niet simpel zijn en ook nog niet present. Dit zal het werk van een hele generatie zijn en dit is onze uitdaging", aldus Blair.

Tony Blair benadrukt dat die radicale islam geen synoniem is van de islam. "We beleven geen "clash of civilisations", maar wel een strijd tussen diegene die geloven in vreedzaam samenleven en diegene die daar niet in geloven." Om die reden roept Blair op om de gematigde moslims te ondersteunen, want "zij zijn onze partners".

Het volledige essay van Tony Blair kunt u hier lezen.