Twee Brusselse Syriëstrijders geschrapt uit bevolkingsregister

Hoeveel van haar inwoners de Stad Brussel precies als "Syriëstrijder" bestempelt, wil burgemeester Yvan Mayeur (PS) niet zeggen. Op vraag van N-VA gemeenteraadslid Johan Van den Driessche meldde Mayeur wel dat twee Syriëstrijders geschrapt zijn uit de bevolkingsregisters en er nog eens veertien zijn voorgesteld tot ambtelijke schrapping.

De Stad Brussel heeft een werkgroep opgericht waarin onder meer het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD), de Staatsveiligheid, het OCMW en de Politie zetelen. Samen werken ze onder meer aan aan de uitwisseling van informatie en procedures in geval van een verdacht vertrek of een terugkomst. De Stad wil ook een vergadering organiseren tussen de politie en de dienst demografie om een verkorte procedure in te stellen voor schrappingen uit het bevolkingsregister.

Gemeenteraadslid Johan Van den Driessche (N-VA) vindt het belangrijk dat de stad werk maakt van dit heikele dossier: "Het kan niet dat strijders in Syrië hier nog een werkloosheidsuitkering genieten". Toch vindt de voormalige KPMG-topman het aantal schrappingen voorlopig laag. "Het is belangrijk dat we een duidelijk zicht krijgen op de grootte van het probleem. Daarom is het spijtig dat de Stad niet het totale aantal communiceert", aldus Van den Driessche, die ook zetelt in het Brussels parlement.