VN waarschuwt voor nieuwe stam van vogelgriep

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) waarschuwt voor een nieuwe gevaarlijke stam van vogelgriep. H5N6 werd voor het eerst gesignaleerd in China in de maand april. Het virus maakt het pluimvee erg ziek en kan zo bijzonder nefaste gevolgen hebben voor de pluimveehouders. Voor de mens zelf is er voorlopig geen gevaar, klinkt het.

Het virus heeft al heel wat kippen en ganzen ziek gemaakt in zones die ver van elkaar liggen en dat verontrust de FAO. De dieren die besmet raken met het virus worden bijzonder snel ziek en sterven meestal binnen de 72 uur.

De verspreiding van het virus betekent een bedreiging voor de vele miljoenen mensen in Azië die leven van de pluimvee. De uitbraak van het virus H5N1 enkele jaren geleden kostte de industrie miljarden.

"Een efficiënte opvolging en het op tijd detecteren van zieke dieren zijn 2 belangrijke manieren om het risico op verspreiding te verkleinen en om de handel in pluimvee te garanderen", klinkt het bij de FAO.

Voorlopig is 1 sterfgeval bij de mens bekend. Wetenschappers onderzoeken de dynamiek van het nieuwe H5N6-virus, maar ze achten de kans klein dat het virus een directe en belangrijke bedreiging zal vormen voor de volksgezondheid.