Vredesakkoord ondertekend in Jemen

In de Jemenitische hoofdstad Sanaa hebben de regering en de sjiitische Houthi-rebellen een door de VN bemiddeld vredesakkoord ondertekend. Het vredes- en nationaal partnerschapsakkoord is ondertekend door vertegenwoordigers van de politieke machten in het land, in aanwezigheid van president Abd Rabo Mansour Hadi en VN-gezant Jamal Benomar.

De sjiitische Houthi-rebellen waren de laatste dagen met een verhevigd offensief bezig. Daarbij zijn tientallen doden gevallen en sloegen duizenden op de vlucht.

Het vredesakkoord legt een onmiddellijk staakt het vuren op, de benoeming van een nieuwe eerste minister binnen drie dagen en een nieuwe regering binnen een maand.

Premier afgetreden?

Gisteren werd gemeld dat premier Mohammed Basindawa zou zijn afgetreden na het offensief van de Houthi-rebellen op de hoofdstad Sanaa. Maar die berichten werden in de kring van de president tegengesproken.

De rebellen hadden afgelopen weekend de controle verworven hebben over de zetel van de regering, het hoofdkwartier van het leger en de staatsomroep.

Door het geweld moesten vorige week ook vluchten op de internationale luchthaven van de Jemenitische hoofdstad geschorst worden.

De sjiitische rebellen zijn in de meerderheid in het noorden van Jemen maar voelen zich gediscrimineerd in het nationale bestuur van het land en eisten daarom inspraak bij de nominatie van ministers.