Zijn de vette jaren voorbij? - Kolet Janssen

Wat niet goed voor ons is, moet duurder worden. De overheid tikt ons fiscaal op de vingers als we roken, alcohol drinken, met de auto rijden en nu misschien ook als we snoepen. Zijn de vette jaren dan voorgoed voorbij?
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Informatie over gezonde voeding is prima. We leren om minder zout en minder vlees te eten en dat laat ons langer leven. Vijf porties groente of fruit per dag beschermen ons tegen allerlei vervelende kwalen die we liefst willen vermijden. Ergens diep in ons achterhoofd kunnen we allemaal een voedingspiramide projecteren. Niet helemaal correct wellicht, maar het gaat meestal toch een flink eind in de goede richting.

Het is ook maar de vraag of het beter is om alles over voeding te willen weten. Want daar word je wel eens moedeloos van. Zogenaamd wetenschappelijke berichten spreken elkaar met de regelmaat van een klok behoorlijk tegen. Een glaasje rode wijn per dag is wel of niet gezond. Twee keer vis in de week is wel of niet goed voor je cholesterol. Kunstmatige zoetstoffen helpen tegen de ene kwaal maar veroorzaken weer een andere. Enzovoort. Wie er zich te veel in verdiept, loopt het risico om depressief te worden. En dat is zeker slecht voor de gezondheid!

Het is niet omdat iets duurder wordt, dat het ook minder wordt gebruikt. Onze auto is daar het beste voorbeeld van. De benzine is de afgelopen decennia met enkele veelvouden gestegen, maar het aantal kilometers dat we gezamenlijk afleggen neemt alleen maar toe. Het is zo gemakkelijk om de auto te nemen! Hij staat voor je deur, je wordt er niet nat in en je kunt er ongeremd luidkeels foeteren op andere bestuurders in de file. Ook al zouden we beter moeten weten…

Zal het zo ook niet worden met koekjes, zoutjes en snoep? Als je ’s avonds uitgeteld op de bank zit, voor de tv of achter de krant of gewoon zondermeer, kun je natuurlijk worteltjes gaan schillen. Je kunt radijsjes eten met een zelfgemaakt mager dipsausje op basis van yoghurt. Je kunt je suikervrije koekjes of ‘light’ chips aanschaffen. Maar niets kan op tegen een lekker vettig bakje zoutjes of een smeuïg gebakje met een lekker glas. Troostvoedsel heet niet voor niets zo. Er zal een stevige mediacampagne nodig zijn om ons daar vanaf te helpen. En wat krijgen we ervoor in de plaats? Moet een mens niet af en toe zondigen om gelukkig te kunnen zijn?

Mensen met een laag inkomen en mensen in kansarmoede zijn dubbel de pineut. Want als je je niet zo goed in je vel voelt, heb je nog meer behoefte aan troost. Je hebt nog minder puf om gezond te gaan koken, want dat betekent bijna altijd meer werk. En binnenkort moet je dus ook nog meer geld uitgeven. Kant-en-klare hamburgers en pizza’s zijn niet alleen goedkoop en slecht voor je gezondheid, ze zijn ook makkelijk. Ze geven je een instant gevoel van voldaanheid dat verder gaat dan je maag.

De vettaks zal volgens mij niet meteen een besparing betekenen. Want er zal veel ondersteuning nodig zijn om mensen met plezier gezond te laten eten. Voor kansarme mensen zullen er meer plekken moeten komen waar ze goedkope maaltijden samen kunnen klaarmaken en opeten. Dat vraagt om extra budgetten, nog voordat de besparende kost van verminderde obesitas kan doorgerekend worden. Benieuwd of we daartoe bereid zijn.

(Kolet Janssen is jeugdauteur, oud-lerares, (pleeg)moeder en oma.)

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.