"Dit is niet het gevecht van Amerika alleen"

De Amerikaanse president Obama heeft zonet een toespraak gehouden naar aanleiding van de eerste luchtaanvallen op IS-doelwitten in Syrië. Hij benadrukte dat het niet een gevecht van Amerika alleen is en dankte zijn Arabische bondgenoten.

"Vorige nacht zijn er op mijn bevel luchtaanvallen gestart op IS-doelwitten in Syrië", begon de Amerikaanse president zijn speech. Ook Bahrein, Qatar, Saudi-Arabië, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten namen deel aan de aanvallen gericht tegen de terreurgroep Islamitische Staat. "Amerika is trots om schouder aan schouder te staan met die landen, om zo onze gezamenlijke veiligheid te waarborgen", aldus de president. "De kracht van deze coalitie maakt duidelijk dat het niet een gevecht van Amerika alleen is."

De strijd tegen de terreurgroep zal wel tijd vragen, herhaalde Obama, "maar is vitaal voor de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en de wereld". 

Hij benadrukte, naar aanleiding van de bijkomende aanvallen op het al-Qaida-filiaal Chorasan, dat Amerika geen "veilige havens" zal tolereren voor terroristen die Amerikaanse burgers bedreigen.

Met de Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië vannacht is een nieuwe fase begonnen in de strijd tegen IS. In augustus al startte het Amerikaanse leger met luchtaanvallen op IS-doelwitten in Irak. Het merendeel van de strijders van IS bevindt zich echter in Syrië.