"Dit is nog maar het begin van het verzet"

De drie vakbonden betogen vandaag in Brussel tegen de besparingsplannen van de federale regeringsonderhandelaars. "Dit is nog maar het begin van het verzet", zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

Volgens de bonden gaat de Zweedse coalitie blinde besparingen doorvoeren die vooral de werknemers en de uitkeringstrekkers zullen treffen. "Dit wordt de meest conservatieve regering sinds de Tweede Wereldoorlog", zegt De Leeuw. "Men gaat alles financieren op de kap van de werknemer en ze rijden voor de rijken en de vennootschappen. De maatregelen die we al kennen, zijn blinde bezuinigingen die het verlies van 50.000 jobs zullen teweegbrengen. Een indexsprong zal elke werknemer in zijn hele loopbaan bovendien 20.000 euro kosten."

De vakbonden eisen dat een nieuwe federale regering de koopkracht vrijwaart, investeert in jobs en werk maakt van eerlijkere belastingen. Ook de nieuwe Vlaamse regering treft met haar besparingen vooral de werknemers, vinden de bonden.

De betogers, volgens de vakbonden zo'n 5.000, verzamelen op het Muntplein in een gemoedelijke sfeer. Velen zijn met de trein gekomen en trokken vanuit het Centraal Station door de Brusselse binnenstad. Dat veroorzaakte wat verkeershinder.