"Parkeerkunst" moet op geweten foutparkeerder inspelen

Omdat 40.000 boetes per jaar en allerlei sensibiliserende acties schijnbaar niet volstaan om voorbehouden parkeerplaatsen voor mensen met een handicap vrij te houden, pakt de Vlaamse overheid uit met "Parkeerkunst". Kunstenaars en mensen met een beperking toveren een parkeervak in vijf steden om en stellen ook sjablonen ter beschikking om het asociaal parkeergedrag op meer plaatsen aan te pakken.

"Door het visueel tastbaar maken van het belang van parkeerplaatsen hoopt de Vlaamse overheid bij foutparkeerders het geweten aan te scherpen", meent Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA). "Het bestaande symbool wordt niet begrepen", zegt Philippe Van Cauteren, artistiek directeur van S.M.A.K. en peter van het project.

"De kracht van de kunstenaar is om beelden terug te laten spreken." Van Cauteren zocht samen met de Vlaamse overheid, VFG (vereniging voor personen met een handicap) en het creatieve bureau Famous, vijf kunstenaarsduo's om parkeerplaatsen in Gent, Brussel, Brugge, Hasselt, Antwerpen om te vormen.

De eerste "Parkeerkunst" werd vanmorgen voorgesteld aan het S.M.A.K. in Gent. Daar ontwierp rolstoelgebruiker Simon Coussement samen met beeldend kunstenaar Bart Lodewijks een kunstwerk met verfsporen, aangebracht via de rolstoel.

Dat vergde heel wat overleg, oefening en stuurmanskunst. "Er ging geregeld iets mis en dat hebben we ook meegenomen in ons hele verhaal", zegt Lodewijks. "Het was een heel unieke ervaring: ik nam Simon mee de kunstwereld in, en hij nam mij zijn wereld in." Daarom werd het kunstwerk "Perfect gelukt" (foto) gedoopt.

Bedrijven en lokale besturen die over parkeerplaatsen voor mensen met een beperking beschikken, kunnen sjablonen met levensmotto's van de kunstenaars bestellen. Meer informatie op www.parkeerkunst.be