"Wie meer wil werken, moet beloond worden"

Zelfstandigenorganisatie Unizo is opgetogen over de Septemberverklaring van de Vlaamse regering. "Geld dat er niet is, mogen en kunnen we niet uitgeven. We staan voor budgettaire uitdagingen. Elk van ons moet een inspanning leveren", zegt gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt.

Unizo erkent dat een forse lastenverlaging zonder gedeeltelijke taks-shift niet mogelijk zal zijn. Maar de ondernemersorganisatie past voor een tax-lift. "Een meerwaardebelasting op aandelen of een verhoogde belasting op liquidatiebonus is het al verworven en belaste inkomen van zelfstandigen afnemen".

Van Eetvelt benadrukte nog dat "vooral zelfstandigen de aanstokers zijn van welvaart" en dat  de volgende regeringen ondernemerschap moeten stimuleren en ondersteunen.

Regeringen die de blik vooruit werpen

Van Eetvelt opende met zijn toespraak het nieuwe Unizo-werkjaar waarin hij onder meer reageerde op de Septemberverklaring van de Vlaamse regering.

Volgens Van Eetvelt heeft de Vlaamse regering alvast de "juiste keuzes" gemaakt. "Mensen alles in de schoot werpen maakt ze zwak. Alles voor hen regelen, maakt hen weerloos en respectloos." De Unizo-topman riep de regering Bourgeois wel op een einde te maken aan de overdreven bureaucratie en betutteling. Hij pleitte voor "regeringen die de blik vooruit werpen" en werken aan "regelgeving die gebaseerd is op vertrouwen en niet op wantrouwen".

"Wie meer wil werken, moet daarvoor beloond worden. Wie zelf kiest om minder te werken, moet dat op eigen kosten doen. Dat is het credo van elk groeiland dat een welvaart als de onze wil creëren."