Abbas gaat kalender voorstellen voor herneming vredesgesprekken

De Palestijnse president Mahmoud Abbas gaat voor de Verenigde Naties een nieuwe kalender voorstellen voor de herneming van de vredesgesprekken met Israël, die inmiddels al vijf maanden stil liggen.
AP2014

"Ik zeg vandaag aan premier Netanyahu: maak een einde aan de bezetting, sluit vrede", zo verklaarde Abbas tijdens een zeldzame toespraak. De Palestijnse president zei voorts dat hij deze week voor de Verenigde Naties een nieuwe kalender zal voorstellen voor de vredesonderhandelingen met Israël. Hij riep de internationale gemeenschap voorts op om haar verantwoordelijkheid op te nemen en "ons volk te beschermen dat onder het terreurbewind van de kolonisten en een bezettingsleger leeft".

"We begrijpen niet hoe het kan dat de Israëlische regering niet doorheeft dat de blinde bombardementen op Gaza, waarbij duizenden vrouwen en kinderen zijn omgekomen, voor nog meer haat zorgen", zo zei Abbas, die zich uitdrukte in het Engels.

Vrijdag zal de Palestijnse president ook een verklaring afleggen voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Hij wil er een resolutie doorduwen die tegen dit en drie jaar een einde moet maken aan de Israëlische bezetting, maar zijn voorstel zal naar alle waarschijnlijkheid op een Amerikaans veto stuiten.