Beer doodt 22-jarige wandelaar in natuurgebied bij New York

In de Amerikaanse staat New Jersey is een 22-jarige student gedood door een zwarte beer. De jongeman was samen met vier vrienden aan het wandelen in het Apshawa-natuurreservaat toen ze aangevallen werden door het dier. Het is de eerste keer sinds 1852 dat iemand omkomt door toedoen van een beer in de noordoostelijke staat. Het park ligt niet ver van New York.
A2007

Het Apshawa-natuurgebied ligt zo'n 65 kilometer ten noordwesten van New York. Het is 233 hectare groot en wordt druk bezocht door wandelaars en vogelliefhebbers. Er worden geregeld zwarte beren gespot.

De 22-jarige student Darsh Patel was zondag samen met vier vrienden op trektocht in het park, toen ze een zwarte beer tegenkwamen. Die begon hen te volgen, zo vertelden ze later aan de politie. Om het dier kwijt te raken, liepen ze allemaal een andere richting uit. De vier die het overleefd hebben, vonden mekaar later weer terug, waarna ze de politie waarschuwden dat hun vriend vermist was.

Twee uur later werd het lichaam van de gedode student teruggevonden. De beer was nog ter plaatse en werd meteen doodgeschoten door de hulpdiensten. Het lichaam van het dode dier werd meegenomen voor onderzoek. Zo hoopt men vast te stellen waarom het de wandelaars heeft aangevallen. Vermoedelijk was hij uit op het voedsel dat ze bij zich hadden.

"Weglopen is foute beslissing"

Volgens natuurbeheerders hebben de wandelaars het dier niet geprovoceerd, maar waren ze wel onervaren en was het een foute beslissing om weg te lopen. Het veiligste in een dergelijke situatie is traag bewegen en de beer niet in de ogen kijken.

Zwarte beren zijn normaal gezien minder agressief dan grizzlyberen. Dat ze mensen doden, gebeurt uiterst zelden. Omdat het aantal incidenten met zwarte beren was toegenomen in New Jersey is er sinds 2009 een jachtseizoen van kracht. Dat heeft de populatie in de staat teruggebracht tot 1.800 à 2.400 exemplaren.