België derde rijkste land ter wereld

De gemiddelde Belg heeft het op twee na grootste nettovermogen ter wereld. Enkel in Zwitserland en de Verenigde Staten ligt het gemiddelde nettovermogen per inwoner hoger, zo blijkt vandaag uit het "Global Wealth Report" van de Duitse verzekeraar Allianz. Nederland staat op de vierde plaats.

Voor België staat een gemiddeld vermogen van 78.300 euro in de tabellen voor 2013, een stijging op jaarbasis met 4,6 procent. De Zwitsers spannen de kroon met gemiddeld 146.540 euro, gevolgd door de inwoners van de VS met 119.570 euro.

Gehele wereld is rijker geworden

Maar de gehele wereld is vorig jaar rijker geworden. Het totale vermogen van de particuliere huishoudens in de wereld steeg naar een recordhoogte van 118.000 miljard euro, een stijging met 9,9 procent. "De groei is vooral te danken aan de uitstekende beursprestaties in Japan, de Verenigde Staten en Europa", luidt het in de studie, die het vermogen en de schulden van huishoudens in meer dan 50 landen uitploos.

"Lage rentevoet kostte elke Belg 560 euro"

Goede cijfers dus, ondanks de lage rente die de Europese Centrale Bank (ECB) hanteert en waardoor de spaarboekjes amper nog iets opbrengen. Volgens Allianz heeft die lage rentevoet van de ECB al meer dan 6 miljard euro gekost aan de Belgische spaarders, of zowat 560 euro per inwoner.

Het totaalbedrag van de bruto financiële activa nam daarentegen met 4,7 procent toe in België, wat iets minder is dan het Europese gemiddelde. Met in 2013 bijna 2.130 euro per inwoner, behoren de Belgen tot de huishoudens die het meest sparen, net achter de Noren en Zweden.

Belg heeft lagere schuldenlast

Wat de schulden betreft ten slotte, heeft België een van de laagste schuldenlast in Europa: gemiddeld 19.850 euro per inwoner in 2013 ten opzichte van gemiddeld 24.730 euro in de eurozone.