Chaos aan grenscontrole op Brussels Airport

Op de luchthaven van Zaventem was er vanmorgen grote chaos. Aan de grenscontrole aan pier B had zich een enorme wachtrij van duizenden passagiers gevormd, waardoor ook de bagageafhandeling in het honderd liep. Volgens de eerste berichten was de chaos het gevolg van de politiestaking, maar de politie en Brussels Airport ontkennen dat met klem.

"Men voelt hier de gevolgen van de politiestaking enorm", zei radiocorrespondent Luk De Wilde, die op de luchthaven is, vanmorgen. "Ik schat het aantal toch makkelijk op 3.000 à 4.000 mensen die staan te wachten." Het gaat om passagiers die net geland waren na een lange vlucht.

Bij Brussels Airport ontkennen ze dat de wachtrijen te wijten waren aan de politiestaking. "De drukte komt niet door stakingsacties", zegt Nathalie Van Impe. "Op pier B kwamen er tussen 8 en 10 uur heel wat trans-Atlantische en langeafstandsvluchten aan. Door een samenloop van omstandigheden waren er ook enkele vluchten vroeger geland dan voorzien. Maar alle posten van de grenscontroles waren bemand en die mensen deden hun best om alles zo normaal mogelijk te laten verlopen."

Ook Tine Hollevoet van de federale politie ontkent dat de grote drukte aan de grenscontroles met stakingsacties te maken heeft. "Op vertrekniveau waren alle zeven lijnen open en bemand, en op aankomstniveau waren de tien lijnen open. Ook hier was de bezetting en de werking normaal. Het gaat om personeel dat was opgevorderd. Zij hebben hun best gedaan om alles normaal te laten verlopen, maar als er heel veel passagiers tegelijk landen, kan het gebeuren dat er files ontstaan. De drukte is na 10 uur verminderd."

Ook bij de bagageafhandeling heerste er chaos, omdat de vele koffers niet konden worden opgehaald door hun eigenaars, die aan de grenscontrole vastzaten. Intussen zijn de lange wachtrijen achter de rug.