Chemie tussen Lady Gaga en Tony Bennett bestaat echt

Een 28-jarige extravagante popzangeres en een 88-jarige jazzlegende die samen een plaat uitbrengen: het is geen alledaagse combinatie. En toch was het net die combinatie die gisterenavond een soort chemie veroorzaakte op de Grote Markt in Brussel, waar Lady Gaga en Tony Bennett een kort optreden gaven. Maar hoewel de zangeres van "Paparazzi" en "Poker face" het zeker niet slecht deed, kon ze verre van opboksen tegen de straffe en ervaren stem van Bennett.
Reporters

De samenwerking van Lady Gaga en Tony Bennett is bijzonder, maar niet meteen nieuw te noemen. Zo'n drie jaar geleden leerde hij haar kennen op een liefdadigheidsevenement. Totaal verbaasd door de reacties van het publiek op haar optreden, stelde hij voor om samen een nummer te maken voor zijn album "Debuts II". De popzangeres zei "ja" en even later stonden ze in de studio om "The lady is a tramp" op te nemen.

Het klikte goed en ze bleven elkaar ook zien. Het resultaat daarvan is het album "Cheek to cheek", dat gisterenavond werd voorgesteld op de Grote Markt van Brussel. Wie erbij wou zijn, moest geluk hebben. De 2.500 beschikbare duotickets werden namelijk verloot onder Mobistar-abonnees die hadden deelgenomen aan een wedstrijd.

Het waren deze keer met andere woorden niet enkel fans die al uren voor de start van het optreden kampeerden voor het podium. Er waren er enkele, maar het gros van het publiek kwam toch duidelijk gewoon "een kijkje nemen" omdat ze het ticket nu toch gewonnen hadden. En dat merkte je. Hoewel het optreden amper dertig minuten duurde, was er heel wat verloop.

Filmset

Over het decor van hun optreden konden de twee amper klagen. De uitgelichte Grote Markt leende zich perfect tot wat een intiem jazzconcertje moest worden. Dat was ook nodig, aangezien alles werd gefilmd om later dit jaar wereldwijd uit te zenden.

En misschien was dat net het probleem van dit "exclusieve optreden". De geruchten over de opnames van een videoclip in Brussel bleken dan wel niet te kloppen, de vraag is wat er vanavond dan zo anders was. Als bezoeker voelde je je vaak meer op een filmset dan op een concert.

Of alles goed op beeld stond, was duidelijk belangrijker dan het publiek. Dat bleek nog maar eens toen Lady Gaga zo goed als een volledig nummer zong met haar rug naar het publiek toe. De regisseur van de video zal er wel een verklaring voor hebben.

Hand in hand, kussen en knuffels

Los daarvan hebben de 5.000 toeschouwers gisterenavond wel iets unieks te zien gekregen. De chemie tussen de twee bestaat echt. Of ze kunnen het op z'n minst goed laten uitschijnen. Hand in hand kwamen ze op het podium om er dertig minuten later eveneens hand in hand weer vanaf te gaan. Tussendoor vonden de twee tijd voor kussen en knuffels.

Tijdens een van de weinige momenten waarop de twee ook iets zeiden, zwaaide Gaga de loftrompet over haar mannelijke collega. En dat is niet de eerste keer. "Hij veranderde mijn leven. Hij is mijn Frank Sinatra", zei ze aan het publiek in Brussel.

Gaga-fans die hoopten meer van het vertrouwde te krijgen, waren er trouwens aan voor de moeite gisterenavond. Geen speciale kleedjes, geen hoog showgehalte, geen grote kledingwissels. De zangeres, gehuld in een lange blinkende jurk, vertoonde klasse en stijl naast de zestig jaar oudere Bennett.

En dat moest ook, want wat ze met dit project doet is in niets te vergelijken met haar solocarrière. De twee kozen voor soms zeer bekende jazzklassiekers, zoals "Anything goes", "I can’t give you anything but my love" en -uiteraard- "Cheek to cheek". Niet niets voor iemand die gewend is popliedjes te brengen.

Applaus

Wat opviel is dat toch vooral Bennett gisterenavond een klasse van hoog niveau liet zien. Dat hij eerder op de avond al een concert had gegeven in het Koninklijk Circus was nauwelijks op te merken. De man gaf het beste van zichzelf en liet prachtige uithalen optekenen. Het publiek kon er wel weg mee en beloonde hem met het luidste applaus.

Lady Gaga bewijst met dit project dan weer dat ze wel degelijk meer kan dan haar nummers "Pokerface", "Paparazzi" en "Born this way". De 28-jarige was bij momenten sterk en bracht schwung bij sommige nummers die het konden gebruiken. En toch kon ze niet opboksen tegen de stem van Bennett. Vooral de nummers die ze alleen bracht, konden op minder enthousiasme rekenen bij het publiek.

De fans van Lady Gaga bleken achteraf ook verdeeld te zijn over het optreden. Sommigen vinden het sprongetje dat de zangeres nu maakt, zeker niet slecht en willen de plaat in huis halen. Voor anderen is de overstap naar jazz iets te groot. Zij misten toch vooral het showgehalte van de diva.

Die laatste groep komt gelukkig vanavond aan hun trekken. Dan komt Lady Gaga namelijk met haar "ArtRAVE"-tournee naar het Sportpaleis. De kans dat ze zich daar even nederig gaat gedragen als gisteren lijkt klein.

Reporters
Reporters