De N-VA wordt een traditionele zuilpartij - Tom Bosman

Een mens zou haast gedacht hebben dat ze de kracht van het middenveld hadden ontdekt bij de clan Bourgeois-De Wever en de sector bijgevolg wat zouden sparen. Waarom? De partij krijgt snel een eigen middenveld en vervelt dus tot een traditionele partij.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina
Joris Casaer

Nu de Septemberverklaring er is, reppen actiegroepen en vertegenwoordigers zich om hun verontrusting onder de aandacht te brengen. Het middenveld bijvoorbeeld, dat volgend jaar 200 miljoen moet besparen. En al stond het in de sterren geschreven, N-VA kondigde het eerder al aan, toch blijft het vreemd nu ook N-VA stilaan vervelt tot een traditionele partij met een sterk groeiend … middenveld.

Een klein berichtje in de regionale bladzijden van de krant: ‘de vereniging Vlaamse Senioren heeft in Vlaams-Brabant intussen 14 afdelingen’. Wie af en toe al eens het gemeenteblad openslaat, had het ook al gemerkt: daar duiken de activiteiten van de Vlaamse Vrouwen Vereniging en Vlaamse Senioren steeds meer op. Een eigen middenveld als het ware voor de Vlaams-stemmer? Beetje contradictorisch wel met de plannen van de nieuwe Zweedse coalitie die, uitgerekend onder leiding van N-VA, het middenveld wil kortwieken door ferme besparingen.

Of brengt de regeringsdeelname met zich mee dat de partij die al wat Vlaams is hoog in het vaandel draagt, begint te conformeren, te transformeren naar een klassieke ‘zuilpartij’ zoals ze die zelf wel eens benoemt, met een eigen socioculturele achterban? Hebben ook zij de kracht van een sterk middenveld ontdekt? In dat geval zullen ze hun plannen moeten herzien en het middenveld misschien tóch voldoende middelen geven.

Van challenger naar traditionele zuilpartij

10.000 actieve leden heeft VLAS, de Vlaamse Senioren al in Vlaanderen. Hun liefde voor al wat Vlaams is, brengt hen samen. Schopte N-VA voorheen als uitdager tegen de schenen van de grote jongens en klaagde ze hun pijnpunten aan zoals we dat ook in andere sectoren zagen, dan lijken ze nu meer en meer te transformeren naar een eerder klassieke partij. Want net als bij kleinere spelers in de elektriciteitsbusiness of de telefonie die een antwoord boden op de logge structuren, slechte klantenservice en beperkte flexibiliteit van de mastodonten, vlakt de groei ook bij N-VA de scherpe, snedige randjes en kantjes af.

Maar terug naar het middenveld. Naast senioren en vrouwen schurken immers ook de zelfstandigen bij VOKA lustig aan tegen de Vlaams-nationalisten. Kortom, straks ziet ook N-VA zich nog genoodzaakt om een soort Arco-koepel op te richten om het overzicht over haar langzaam groeiende middenveld te kunnen bewaren.

Alleen is het verenigingsleven niet zelfbedruipend en vereist een sociaal maatschappelijk middenveld als seniorenorganisaties en vrouwengildes de nodige financiële steun. Zoals dat ook in de eerder traditionele zuilen het geval is uiteindelijk, waar net N-VA komaf mee wilde maken.

Als N-VA haar nieuwgevormde achterban dus enigszins wil onderhouden, dan denkt ze beter twee keer na vooraleer ze voorstelt om 1 miljard middelen te schrappen over vijf jaar. En dus hoeft het middenveld zich in dat scenario de komende jaren misschien wat minder zorgen te maken. Als …

(Tom Bosman is auteur van ‘Het nieuwe non-profitmanagement’ (verschijnt in oktober bij Lannoo Campus))

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.