Drie Nederlandse jihadisten gedood bij luchtaanvallen op Syrië

Er zijn drie Nederlandse jihadgangers omgekomen bij de jongste Amerikaanse luchtaanvallen op Islamitische Staat in het Syrische Aleppo. Dat melden betrouwbare bronnen dinsdag aan het Nederlandse persagentschap ANP. Ook op Twitter wordt gemeld dat er Nederlanders onder de dodelijke slachtoffers zouden zijn gevallen.

"Luchtaanvallen door Amerika op onze verblijfplaatsen. In West-Allepo. O.a. Nederlandse mujahideen als martelaren gevallen", meldt ene Muhajiri Sháám op Twitter.

Een woordvoerder van de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) kan niets zeggen over eventuele slachtoffers uit Nederland. "Het is wel duidelijk dat als je daar op jihad gaat, je in een oorlogsgebied komt waar hevig wordt gevochten", reageert hij.

Er zijn nog geen meldingen dat er Syrië-strijders uit België zijn omgekomen door de luchtaanvallen van afgelopen nacht. Dat werd eerst wel gemeld door twitteraar De Levantenaar, die zijn eerste bericht vervolgens rechtzette: "3 Nederlandse martelaars, geen Belgen."

Op Facebook roept Sháám zijn broeders in Nederland op tot "een sterke, stevige daad tegen de Nederlandse overheid". Want Nederland is volgens hem een land dat steun geeft aan Amerika. Uit de laatste cijfers uit september blijkt dat er toen zeker 140 Nederlandse jihadgangers waren. Ongeveer 30 van hen waren teruggekeerd en circa 15 waren toen gesneuveld of bij zelfmoordaanslagen om het leven gekomen.