Google investeert 600 miljoen euro in datacenter in Nederland

Het Amerikaanse technologieconcern Google gaat over een periode van vier jaar 600 miljoen euro investeren in een gigantisch datacenter in de Eemshaven, de grootste zeehaven in Groningen. Dat heeft Francois Sterin, directeur van Google's afdeling wereldwijde infrastructuur, gemeld.

Het project levert volgens Google meer dan 150 permanente nieuwe banen op. In 2016 wordt begonnen met de bouw van het datacenter, dat in 2017 klaar moet zijn.

De bouw van het datacenter waarvoor de Nederlandse minister van Economische Zaken Henk Kamp dinsdag aftrapte, levert de komende jaren voor duizend mensen werk op. Begin 2016 kan het centrum in gebruik worden genomen.

Het datacentrum moet ruimte bieden aan vele tienduizenden servers van het internetbedrijf en het wordt daarom gerealiseerd op een terrein dat meer dan veertig voetbalvelden groot is.

Volgens het ministerie van Economische Zaken koos Google voor Nederland omdat het "op een wereldwijd internetknooppunt" ligt: "Elf van de vijftien zeekabels voor digitaal verkeer tussen Amerika en Europa lopen via Nederland".

Kamp is blij met deze investering die goed is voor de regionale werkgelegenheid en economie. "Deze investering van Google laat zien dat het Noorden een aantrekkelijk gebied is om in te investeren. Er zijn goedopgeleide technici en bouwvakkers beschikbaar. Er ligt een betrouwbare energie- en ICT-infrastructuur. Er is ruimte om te bouwen."