Griekse economie groeit na zes jaar opnieuw

De herstructureringen in Griekenland werpen hun eerste vruchten af. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Berlijn gezegd na een ontmoeting met de Griekse premier Antonis Samaras. De Griekse regeringsleider zelf zei dat de Griekse economie in het derde kwartaal uit de al zes jaar durende recessie is geklommen.

"Griekenland heeft de crisis achter zich gelaten", zei Samaras nog. Hij verwacht dat de Griekse economie in 2015 met 2,9 procent zal groeien, en met 3,7 procent in 2016.

De hoge werkloosheidsgraad, die volgens het Europese statistiekbureau Eurostat boven 27 procent staat, baart wel nog zorgen. "Maar de cijfers dalen", beklemtoonde Samaras.

Griekenland kreeg sinds 2010 meer dan 230 miljard euro internationale hulp toegezegd om het bankroet te kunnen vermijden. In ruil daarvoor moest het land omstreden hervormingen doorvoeren en harde besparingsmaatregelen nemen. Het tweede hulppakket loopt dit jaar af. Een derde is volgens de Griekse premier niet nodig.