Hoogste gebouw van België viert 50e verjaardag

Op woensdag 24 september is het exact 50 jaar geleden dat de eerste steen werd gelegd van de Brusselse Zuidertoren.

Om die verjaardag te vieren trakteert de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP), die het gebouw bevolkt, 1.000 mensen op een geleid bezoek, van kelder tot dak.

De Zuidertoren, met 150 meter het hoogste gebouw van België, is een uniek bouwwerk. De 36 verdiepingen van de "pensioentoren" aan het Brusselse Zuidstation zijn bevestigd aan een centrale kern, die rust op een 9 meter hoge sokkel, smaller dan de toren die erboven staat.

De toren werd in 1967 voltooid en is altijd bevolkt geweest door de pensioendiensten. Het glas werd vernieuwd tussen 1993 en 1996, en van 2003 tot 2006 kreeg het interieur een grondige renovatiebeurt. De laatste jaren deed de RVP ook inspanningen om van de Zuidertoren één van de meer energiezuinige wolkenkrabbers te maken. Zo werd tussen 2009 en 2013 ongeveer 6.000 ton CO2 uitgespaard, vergelijkbaar met de uitstoot van 1.600 huishoudens.

Wie een bezoek wil brengen aan de wolkenkrabber, kan zich individueel inschrijven op de website van de Zuidertoren of bellen naar het gratis nummer 1765.