Houthi-rebellen veroveren Jemenitische hoofdstad Sanaa

Sanaa, de hoofdstad van Jemen, is in handen gevallen van de sjiitische Houthi-rebellen. President Abed Rabbo Mansur Hadi spreekt van een complot tegen het regime om een burgeroorlog uit te lokken. De rebellen hebben nu controleposten opgericht aan de belangrijkste punten van de stad en ze patrouilleren door de straten. Afgelopen weekend hadden de rebellen en de regering nog een bestand gesloten.
THE ASSOCIATED PRESS2014
Houthi-rebellen.

Het is al weken erg onrustig in Jemen. De Houthi's, een groepering uit het noorden, voelen zich gediscrimineerd. Ze strijden naar eigen zeggen voor de stijgende brandstofprijzen en de corruptie binnen de regering. Volgens de regering willen de rebellen de streng islamitische sharia-wetgeving invoeren en plannen ze een staatsgreep. 

Bij de gevechten om Sanaa te veroveren, vielen al honderden doden en gewonden. Duizenden sloegen op de vlucht. Afgelopen weekend nog hebben de regering en de rebellen een door de VN bemiddeld vredesakkoord ondertekend. Daarin staat de benoeming van een nieuwe premier binnen de drie dagen en een nieuwe regering binnen de maand.