Israël doodt twee verdachten van ontvoeringen

Een speciale interventie-eenheid van het Israëlische leger heeft op de Westelijke Jordaanoever twee Palestijnse Hamas-militanten doodgeschoten. Ze werden ervan verdacht verantwoordelijke zijn voor de ontvoering en dood van drie joodse jongeren, in juni. Die gebeurtenis vormde de aanleiding voor de Gaza-oorlog van afgelopen zomer.

"In een nachtelijke IDF-operatie zijn (...), de moordenaars van Eyal, Gilad, Naftali, gedood bij een vuurgevecht", tweette Peter Lerner vanmorgen, de woordvoerder van het Israëlische leger.

Op 12 juni werden drie joodse jongeren ontvoerd op de Westelijke Jordaanoever. Drie weken later werden hun lijken teruggevonden in de buurt van Hebron, een joodse kolonie op de Westelijke Jordaanoever.

De ontvoeringen leidden tot massale arrestaties en speurtochten op de Westelijke Jordaanoever, wat op zijn beurt leidde tot nieuwe raketaanvallen vanuit de Gazastrook. Op 8 juli lanceerde Israël een militaire operatie tegen Hamas in de Gazastrook. De tol: meer dan 2.130 doden aan Palestijnse kant - vooral burgers - en 70 dode Israëli's, vooral soldaten.

Volgens Israël zijn de twee Palestijnen die vandaag zijn gedood lid van van organisatie Hamas, die de macht heeft in de Gazastrook.