Israël schiet Syrische jet neer boven Golanhoogte

Het Israëlische leger heeft vanmorgen een Syrisch gevechtsvliegtuig neergeschoten boven de Golanhoogte. Dat deelt het Israëlische leger mee. De Syrische staatstelevisie bevestigt het nieuws.

"Een Syrisch vliegtuig drong het Israëlisch luchtruim binnen. Het Patriot-luchtverdedigingssysteem van het IDF onderschepte het vliegtuig", tweette het IDF. Volgens de Israëlische militaire radio ging het om een MIG-21 die de demarcatielijn met Israël naderde. Volgens de zender zijn de resten van het toestel neergekomen in het Syrische deel van het gebied. Volgens een andere radiozender zou het gaan om een Sukhoi 24, ook een straaljager van Russische makelij.

De nieuwswebsite ynet meldt dat de resten van het toestel neerkwamen bij Qunaitra, waar het mogelijk Syrische islamistische rebellen zou aanvallen. De grensovergang is de voorbije maand door milities veroverd.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat in Londen is gevestigd, kon de piloot zich redden met zijn valscherm. Het toestel is volledig vernield.

Het gaat om het eerste incident van deze aard sinds de jaren 70, zegt Aryeh Shalicar, een woordvoerder van het Israëlische leger. Israël bezet al sinds 1967 een groot deel van de Golanhoogte.