Londen duurste stad om in te wonen en werken

Londen is de duurste stad van de wereld om in te wonen en werken. De stad stoot Hong Kong voor de eerste keer in vijf jaar van de troon en is alvast twee keer zo duur als Sydney. Dat blijkt uit een rapport van vastgoedbedrijf Savills.

Het vastgoedbedrijf berekent voor bedrijven hoeveel werknemers in verschillende steden kosten. Dat gebeurt aan de hand van de prijzen van woningen en kantoorruimtes in steden. De jaarlijkse kost voor een werknemer in Londen is ongeveer 94.000 euro, Hong Kong volgt op de tweede plaats met 90.000 euro. New York (84.000 euro) en Parijs (82.000 euro) volgen op de derde en vierde plaats.

Londen heeft volgens het bedrijf de eerste plaats vooral te danken aan de hoge vastgoedprijzen, die het laatste jaar met 18,4 procent gestegen zijn. Ook de huurprijzen van kantoren zijn de lucht ingeschoten. Daarnaast zit ook de sterke koers van het pond er voor iets tussen.

Er zijn wel meerdere studies rond de rijkste steden van de wereld. Het rapport van Savills berekent de kosten om in een stad te wonen en er kantoorruimte te huren. Voedings- en reiskosten worden niet meegerekend. In een rapport van Economist Intelligence Unit eerder dit jaar bleek Singapore de duurste stad ter wereld te zijn. In dat rapport werden vooral de kostprijzen van producten over verschillende landen vergeleken.