MAS in Antwerpen zoekt een nieuwe directeur

Carl Depauw neemt na tien jaar afscheid als directeur van het MAS in Antwerpen. Hij zal voortaan het samenwerkingsverband tussen het Rubenshuis, het Rubenianum en het Museum Mayer van den Bergh coördineren.

Depauw was al bij het Museum aan de Stroom betrokken nog voor de eerste steen er gelegd was. Hij kan terugblikken op een succesverhaal, want het MAS kan mooie bezoekerscijfers voorleggen.

"Het MAS staat er als museum en is uitgegroeid tot een Antwerps icoon", zegt Antwerps schepen voor Cultuur Philip Heylen (CD&V). "Anderzijds begrijp ik ook dat Carl na tien jaar een nieuwe uitdaging wil aangaan. Het is ook gezond voor het museum dat er een frisse wind waait met een nieuwe directeur."

Depauw keert terug naar oude liefde

Voor Depauw betekent zijn nieuwe functie deels een terugkeer naar zijn oude liefde. Van 2000 tot 2004 was hij al directeur van het Rubenshuis, het vroegere huis van Peter Paul Rubens nabij de Meir.

Onder zijn leiding moet het samenwerkingsverband tussen het Rubenshuis, het Musem Mayer van den Bergh en het Rubenianum (een studiecentrum voor kunst uit de late Middeleeuwen en Nieuwe Tijden) uitgroeien tot "dé referentie en het contactpunt voor beeldende kunst in de Nederlanden van de 16de en 17de eeuw". Depauw zal daarnaast ook het geplande themajaar rond barok en Rubens in Antwerpen in 2018 coördineren.

De stad Antwerpen gaat nu op zoek naar een nieuwe directeur voor het MAS. Die nieuwe kracht moet "het tentoonstellingsbeleid verder uitbouwen, het publieksbereik verbreden en vergroten en de positie in de binnen- en buitenlandse museumsector versterken".