Plein voor Jan Hoet in Gent

Het plein tussen het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) en het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent heet voortaan het "Jan Hoetplein". Dat heeft de Gentse gemeenteraad gisteravond unaniem beslist.

Kunstkenner Jan Hoet overleed eind februari op 77-jarige leeftijd in het Gentse UZ. Kort na zijn overlijden stelde de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) voor om het Nicholaas de Liemaeckereplein, genoemd naar een zeventiende-eeuwse schilder, om te vormen naar Jan Hoetplein.

De familie en de huidige museumdirecteur gingen akkoord en ook het schepencollege gaf al groen licht. Nu heeft ook de Gentse gemeenteraad beslist om de straatnaam te wijzigen. Op het bord "Jan Hoetplein" komt het onderschrift: "Stichter, conservator en bezieler van het S.M.A.K., °1936 +2014"

Naast de straatnaam, dragen dit najaar verschillende musea tentoonstellingen op aan Hoet. S.M.A.K eert hem tot 15 maart 2015 met "Collectieonderzoek III: Kunst in Europa na '68". Vanaf 23 oktober brengt Mu.ZEE in Oostende een eresaluut aan Hoet. Volgend jaar nog zullen verschillende kunstenaars hulde brengen aan Hoet.