Saramago's laatste boek komt vier jaar na zijn dood uit

Ruim vier jaar na de dood van de ¿Portugese Nobelprijswinnaar José Saramago is zijn laatste roman verschenen. Of liever: een fragment, want het boek is nooit af geraakt. 'Het zijn slechts enkele hoofdstukken, maar het thema is duidelijk. De tekst vormt een eenheid", zegt zijn weduwe.

De oplage van het boek maakt uitgeverij Porto Editora voorlopig niet bekend. Het fragment verschijnt eerst in Europa en Latijns-Amerika in het Portugees, Italiaans, Spaans en Catalaans. De afgewerkte hoofdstukken worden samen met notities van de auteur gepubliceerd.

De roman draagt de titel "Alabardas, alabardas, Espingardas, espingardas" ("Hellebaarden, hellebaarden, Grendelgeweren, grendelgeweren"), naar een dichtregel van de Portugese auteur Gil Vicente. Het fragment is een afrekening met oorlog en geweld. Het gaat over de handel in wapens en de gewetensconflicten van een werknemer van een wapenfabriek.