Spanje schrapt streng wetsvoorstel rond abortus

De Spaanse regering heeft nu toch beslist om de omstreden abortuswet die in de maak was, te schrappen. Volgens het wetsvoorstel zou abortus enkel toegestaan worden als de zwangerschap een gevolg is van verkrachting of als ze de gezondheid van de moeder in gevaar brengt. Toch wil de premier nog steeds nadenken over een verandering van de huidige abortuswet.

Sinds 1985 is abortus in Spanje toegestaan. Tot 2010 was dat echter enkel onder bepaalde voorwaarden. De huidige regering onder premier Rajoy wilde die voorwaarden opnieuw laten invoeren en de abortuswet bovendien nog strenger maken. Abortus zou daardoor alleen worden toegestaan als de zwangerschap een gevolg is van verkrachting of als ze de gezondheid van de moeder in gevaar brengt. Een mogelijke misvorming van de foetus zou niet als uitzondering gelden.

"Wel nog nadenken over verandering in huidige abortuswet"

Het voorstel kreeg heel wat kritiek, zo waren er afgelopen weekend nog grote protestacties in Madrid. Premier Rajoy heeft nu aangekondigd dat er te weinig overeenstemming was over de wet. Wel wil hij met zijn regering nadenken over een verandering in de huidige abortuswet, die abortus toestaat tijdens de eerste veertien weken van de zwangerschap. Rajoy wil bijvoorbeeld dat 16 en 17-jarige meisjes eerst toestemming moeten vragen aan hun ouders.

Spaans minister van Justitie zegt politiek vaarwel

De Spaanse minister van Justitie, Alberto Ruiz Gallardon, bood intussen zijn ontslag aan. Op een persconferentie zei de man niet alleen zijn portefeuille, maar ook de gehele politiek vaarwel te zullen zeggen. Het abortus-wetsontwerp was naar hem genoemd.