Tutu vraagt Noren Breivik vergiffenis te schenken

De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu roept de inwoners van Noorwegen op Anders Breivik te vergeven. Die zit een levenslange celstraf uit voor het in koelen bloede doodschieten van 77 mensen in 2011. Tutu geldt zowat als de belichaming van de verzoeningspolitiek in het Zuid-Afrika van na het apartheidsbewind.

"God haat niemand. Wij zijn allen kinderen van hem. Onder ons zitten ook kinderen die slecht zijn geworden, maar we blijven allemaal deel uitmaken van dezelfde familie”, zei de gepensioneerde aartsbisschop tijdens een persconferentie in het centrum voor de Nobelprijs voor de Vrede in de Noorse hoofdstad Oslo. Daar kreeg hij 30 jaar geleden de prijs voor zijn strijd tegen de apartheid.

Volgens Tutu betekent vergeven niet dat we moeten vergeten dat de misdaden van Breivik tot de ergst denkbare misdaden behoren, maar de vredesactivist gelooft niet in haat en wrok.

In het Zuid-Afrika van na het racistische apartheidsbewind zat Tutu de zogenoemde Waarheids- en Verzoeningscommissie voor, waar zowel blanken als zwarten hun soms gruwelijke racistische misdaden konden opbiechten, in ruil voor vergiffenis door de familie van de slachtoffers en kwijtschelding van een eventuele straf. De commissie geldt als een belangrijke factor voor de vreedzame machtsovergang in Zuid-Afrika naar een zogenoemde regenboognatie.