UGent zoekt 45 personen met epilepsie voor onderzoek met honden

Om te weten hoe honden epilepsie-aanvallen bij mensen kunnen voorspellen, zoekt de Faculteit Diergeneeskunde van de UGent 45 personen met epilepsie die een tijdlang geurstalen van de handpalmen kunnen laten nemen.

"Uit anekdotes en een aantal wetenschappelijke studies weet men dat bepaalde honden in staat zijn om epileptische aanvallen bij mensen te voorspellen", legt dokter Christel Moons (UGent) uit. "Het lijkt erop dat honden waarnemen dat er verandering op komst is, wat maakt dat mensen die door het dier gewaarschuwd worden, zich beter kunnen voorbereiden. De vraag is welk sensorisch systeem verantwoordelijk is voor het opmerken van de veronderstelde veranderingen bij personen met epilepsie."

Samen met het opleidingscentrum Hachiko uit Merelbeke, het UZ Gent, de Universiteit van Bergen en de Britse organisaties Medical Detection Dogs en Support Dogs zoekt de Faculteit Diergeneeskunde 45 personen met epilepsie, mannen en vrouwen van minstens 16 jaar oud, die de afgelopen 2 maanden minstens 1 tonisch-clonische aanval kregen. Van deze personen zullen geurstalen worden genomen via de handpalmen. "Hiermee willen we onderzoeken of honden een onderscheid maken tussen stalen die geassocieerd worden met eventuele inwendige veranderingen die een epileptische aanval voorafgaan en andere stalen."

Als een specifieke geurmolecule geïdentificeerd kan worden, dan zouden epilepsiehonden efficiënter en sneller getraind kunnen worden. "De ontwikkelingen kunnen voor personen met epilepsie veel meer voorspelbaarheid en controle geven, wat verlichtend werkt voor de stress die de aandoening met zich meebrengt."

De eerste testronde zou eind dit jaar klaar moeten zijn, resultaten worden midden 2015 verwacht.

Zich aanmelden voor het onderzoek kan tot eind oktober via Christel.Moons@UGent.be.