Valls: "Frankrijk laat zich niet chanteren"

De Franse premier Manuel Valls wil niet weten van onderhandelingen met islamitische radicalen die in Algerije een Fransman hebben ontvoerd. De groep heeft banden met Islamitische Staat en wil Parijs dwingen om een eind te maken aan zijn aanvallen op IS.
AP2014

"Frankrijk laat zich niet chanteren", zegt Valls tegen radiostation Europe 1. Er zullen geen gesprekken en geen onderhandelingen met de ontvoerders zijn.

In verband met de luchtaanvallen door Franse gevechtstoestellen tegen stellingen van IS in Irak zegt de Franse premier dat zijn land een "grote natie" is die haar verantwoordelijkheid heel ernstig opvat.

De ontvoerde Fransman is in handen van de islamistische groepering Jund al-Khilafa, die zich van Al Qaeda heeft afgewend en nu aansluiting zoekt bij IS.

Het Algerijnse leger kamt ondertussen het gebied uit waar de 55-jarige Fransman is ontvoerd. Manuel Valls zegt al het mogelijke te zullen doen om de man vrij te krijgen, in samenwerking met de Algerijnse autoriteiten. "We moeten vastberaden blijven", vindt hij.