VS voert luchtaanvallen uit op doelwitten van IS in Syrië

De Verenigde Staten hebben voor het eerst, samen met verschillende partners uit de Arabische wereld, luchtaanvallen uitgevoerd tegen stellingen van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië. Dat heeft het Pentagon zelf gemeld. Er zouden 70 IS-strijders om het leven zijn gekomen.

Met de Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië begint een nieuwe fase in de strijd tegen IS. De bombardementen zijn uitgevoerd door gevechtsvliegtuigen, onbemande toestellen en kruisraketten die vanop zee zijn afgevuurd. De dure en hypermoderne F22 Raptor-gevechtsvliegtuigen werden voor het eerst ingezet in een gevechtsmissie.

Verschillende Arabische landen namen deel aan de actie. Het gaat om Bahrein, Qatar, Saudi-Arabië, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten. Het Jordaanse leger laat in een persbericht weten dat het "een aantal doelwitten vernietigd heeft van terreurgroepen die aanslagen wilden plegen in Jordanië".

Groot-Brittannië laat expliciet weten dat het voorlopig niet bij de luchtaanvallen betrokken is. IS houdt op dit moment nog een Britse hulpverlener gegijzeld en dreigt ermee hem te doden.

IS-bolwerk Raqqa onder vuur

De aanvallen waren vooral gericht op Raqqa, een bolwerk van IS centraal in het noorden van Syrië. Ook in het grensgebied met Irak werd gebombardeerd. Het Pentagon heeft intussen bevestigd dat er 14 aanvallen zijn uitgevoerd. Onder meer trainingscentra, militaire hoofdkwartieren, opslagplaatsen en voertuigen waren doelwitten. Er zullen nog meer aanvallen volgen in Syrië, luidt het.

Er zouden bij de luchtaanvallen 70 IS-strijders om het leven zijn gekomen. Er zouden ook 30 aan Al Qaeda-gelieerde strijders gedood zijn ten westen van Aleppo. Daarbij zouden ook 8 burgers, onder wie 3 kinderen, omgekomen zijn. De luchtaanvallen in de buurt van Aleppo waren gericht tegen Khorasan, een aan Al Qaeda gelieerde terreurgroep. Ze werden alleen uitgevoerd door de VS.

De Amerikaanse president Barack Obama had op 10 september in een toespraak aan de Amerikaanse natie gewaarschuwd dat ook luchtaanvallen in Syrië tot de mogelijkheden behoorden. Het leger van de VS bombardeert sinds 8 augustus al posities van IS in Irak.

Het aanvallen van doelwitten in het door burgeroorlog verscheurde Syrië is omstreden, omdat het in de kaart zou kunnen spelen van de Syrische president Bashar al-Assad, die ook verwikkeld is in een strijd met IS. Het merendeel van de strijders van de terreurbeweging bevindt zich in Syrië.

Syrische regime was op de hoogte

Syrië was door de Verenigde Staten op de hoogte gebracht voor de start van de Amerikaanse luchtaanvallen. Zo laat het Assad-regime weten. "De Amerikaanse partij informeerde de Syrische permanente vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties in New York dat er luchtaanvallen zouden komen tegen IS in Raqqa", zo werd het ministerie van Buitenlandse Zaken geciteerd door de staatstelevisie en het Syrische staatspersagentschap. Er kwam ook een brief van Buitenlandminister John Kerry via het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken terecht bij de Syrische regering.

"Syrië steunt iedere internationale inspanning om terrorisme te bestrijden", zegt het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken, dat wel benadrukt dat dat moet gebeuren "met respect voor de nationale soevereiniteit en conform de internationale wetten.

Ook de gematigde oppositie in Syrië verwelkomt de bombardementen op IS. "We hebben opgeroepen tot luchtaanvallen zoals deze die vannacht begonnen zijn, met een zwaar gemoed en grote verontrusting. Onze mensen lijden nu al meer dan een jaar onder het geweld van IS."

Rusland veroordeelt luchtaanvallen

Rusland veroordeelt de Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië en noemt die in strijd met het internationaal recht. Voor de militaire ingreep is een mandaat nodig van de VN-Veiligheidsraad. Of de Syrische regering moet eerst toestemming geven, zo luidt het.