Zaak buitenechtelijke dochter Juan Carlos "zeer binnenkort" voor de rechtbank

De zaak van Ingrid Sartiau, de Vlaamse "bastaarddochter" van de voormalige Spaanse koning Juan Carlos, zal "zeer binnenkort" door het Hooggerechtshof in Madrid behandeld worden. Dat laat Sartiau zelf weten. De Oost-Vlaamse vrouw probeert al sinds enkele jaren via de rechter een vaderschapstest af te dwingen van de vroegere koning, maar ving telkens bot. Ze is dan ook "zeer blij" dat haar zaak voor de rechter zal verschijnen.

Sartiau startte in 2012 een eerste gerechtelijke procedure op in Madrid, maar haar aanvraag werd meteen geklasseerd vanwege de onschendbaarheid van de koning. Na de troonsafstand van Juan Carlos -die trouwens nog steeds bijzondere juridische rechten geniet- diende ze opnieuw een aanvraag in, en nu werd haar zaak door de rechter in Madrid naar het Hooggerechtshof doorverwezen.

Sartiau weet nog niet wanneer het proces zal plaatsvinden, maar weet wel dat dat "zeer binnenkort" zal zijn. Ze wordt vertegenwoordigd door een Spaanse advocaat en zal waarschijnlijk ook zelf aanwezig zijn op het proces.

"Weten wat je afkomst is, is een basisrecht"

De Vlaamse hoopt nog steeds een vaderschapstest van Juan Carlos af te dwingen. "Het is moeilijk te zeggen wat mijn verwachtingen juist zijn van dit proces. Ik ben twee jaar geleden begonnen met mijn strijd en kan nu dus echt van een revolutie spreken", zegt ze.

De vrouw vraagt zich bovendien af hoe het mogelijk is dat "een kind oorlog moet voeren om zijn erkenning te krijgen". "Een mens is als een boom, je kunt hem niet los zien van zijn wortels. Weten waar je vandaan komt is een mensenrecht."

De moeder van Sartiau zou Juan Carlos hebben ontmoet toen ze in de jaren vijftig en zestig werkte als gouvernante in Frankrijk. Eerder ontdekte Ingrid al dat ze een halfbroer heeft, Alberto Solas, die ook een buitenechtelijk kind van de Spaanse koning zou zijn.