"Echte toekomst derde net niet OP12, maar op digitaal net"

In "Reyers laat" heeft Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) zijn besparingsplannen voor de VRT toegelicht. "Ik wil die niet verkopen als een zoveelste efficiëntie-oefening", zegt hij. "Het gaat om een nieuwe, globalere opdracht. De VRT moet inzetten op het digitale, want dat is de toekomst".

"Ik denk dat een nieuw verhaal voor de VRT vooral in de digitale toekomst zit", zei Gatz in "Reyers laat". "Wat is de toekomst van de VRT? Er wordt goede televisie gemaakt, er wordt goede radio gemaakt, maar digitaal is het allemaal niet veel soeps, als ik dat mag zeggen. Daar krijgen we vooral hetzelfde te zien wat we op televisie zien, en de digitale kijker verwacht iets anders."

Voor radio en televisie zal er op korte termijn niet zoveel veranderen, zei Gatz. De grootste verandering ziet hij op het digitale vlak. "Wat nu gebeurt, is dat er op bijvoorbeeld deredactie.be -dat informatief zeer waardevol is- te veel het reguliere aanbod van de gewone zenders gerecycleerd wordt. Terwijl: de echte toekomst van het derde net is niet OP12 (dat als net zal verdwijnen), maar ligt op een digitaal net."

Verkoop MNM is momenteel nog niet aan de orde

Over de toekomst van radiozender MNM wou de minister zich nog niet uitspreken, maar een verkoop lijkt zeker de eerste twee jaar nog niet aan de orde.

"Over twee jaar moeten we sowieso de radiofrequenties herbekijken en de toekomst van de digitale radio in Vlaanderen voorbereiden. Als in heel die oefening het MNM-verhaal mee aan bod komt, dan zullen we dat wel zien".