"Handtastelijke" YouTube-grapjas valt overal in ongenade

Sam Pepper dondert van zijn internetwolk. Afgelopen weekend had de YouTube-grapjas een filmpje online gezet waarop hij te zien is terwijl hij zijn hand legt op het achterwerk van vrouwelijke voorbijgangers. De reacties op die beelden waren unaniem negatief. En dat verbeterde niet toen hij een nieuw filmpje online zette, dit keer met een vrouw die hetzelfde doet, maar dan wel het achterwerk van mannen viseert.

Een aanklacht tegen seksuele intimidatie en het feit dat vrouwen én mannen het slachtoffer kunnen zijn. Dat was initieel het doel van Pepper's nieuwe project. Helaas voor hem kwam die boodschap niet goed over, al is zelfs dat een understatement.

Meteen nadat hij zijn eerste video online had gezet, werd hij bedolven onder de kritiek. Niet alleen van gewone surfers, maar ook van collega-internetcomedians. "Hij is te ver gegaan", zegt Mazzi Maz, iemand die in het verleden met Pepper heeft samengewerkt.

"Ik wist waar hij mee bezig was, maar nooit had ik verwacht dat hij de beelden ook echt zou publiceren", zegt hij aan de BBC. "Er zijn nu eenmaal bepaalde dingen die je gewoon niet doet en YouTube is een plaats waar je dan genadeloos aan het kruis wordt genageld." 

Alles is in scène gezet

Omdat het protest bleef doorgaan - De filmpje zijn zelfs door YouTube gewist, maar wel nog te bekijken via de Facebookpagina van Pepper -, zag de komiek zich genoodzaakt om open kaart te spelen. "Het was een sociaal experiment en iedereen in het filmpje wist waarover het ging", zegt hij in een gloednieuw filmpje op YouTube.

"Het is toch de logica zelve dat je niet zomaar in het achterwerk van wildvreemden kan knijpen", steekt hij van wal. "Iedereen in de filmpjes was vooraf ingelicht en juichte mijn initiatief toe. De negatieve reacties vind ik een goede zaak...want zo moeten we immers reageren op ongewenste seksuele intimidatie."

Open kaart gespeeld, maar de kritiek verstomt niet

Op Twitter blijft het onbegrip voor zijn actie groot. Dat blijkt toch uit onderstaande tweets, de wereld ingestuurd nadat Pepper bekend had gemaakt dat alles in het filmpje vooraf was doorgenomen met de "slachtoffers".