"Kunnen overleven in het water wordt basis zwemles"

De nieuwe leerlijn over hoe we kinderen moeten leren zwemmen, is klaar. "Kunnen overleven en je veilig verplaatsen in het water wordt de basis", zegt David Nassen van het Vlaams Instituut voor Sportbeheer in Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg. De scholen gaan de principes volgend jaar toepassen.

"Een groep van zwemexperts, de zogenoemde Baan Vier, heeft op onze vraag een nieuwe leerlijn opgemaakt", zegt Nassen. "Om duidelijk te maken wat we daar nu eigenlijk onder verstaan, onder kunnen zwemmen. Nu liggen die principes vast en zijn de handleidingen klaar. Vanaf dit najaar gaan we die aanpak aanleren: eerst aan de zwembadbeheerders en hoofdredders, later ook aan redders, clubtrainers en zwemleraren."

De nadruk wordt weggetrokken van de klassieke zwemslagen als schoolslag en crawl. "Na de eerste cursus watergewenning willen we kinderen vooral leren overleven in het water: drijven, ronddraaien, boven water ademhalen terwijl je in het zwembad zit. Daarna komt de fase waarin je je doelmatig leert voortbewegen, zonder dat dan al diep wordt ingegaan op pure zwemtechniek. Pas in de laatste fases kun je je dan echt verdiepen in de gestructureerde zwemslagen."

"Door de basisprincipes vast te leggen, hopen we vooral ook dat de lessen efficiënter worden. Zo wordt de schaars beschikbare ruimte in de zwembaden beter benut", aldus Nassen.