"Ontmantel het netwerk van de dood van IS"

In de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft VS-president Barack Obama de wereld opgeroepen om samen te strijden tegen de terreurgroep Islamitische Staat. "We zullen niet toegeven aan bedreigingen", stelde Obama.
AP2014

Obama sprak 40 minuten lang de Algemene Vergadering van de VN in New York toe en die toespraak ging vooral -maar niet uitsluitend- over de bombardementen op de extremistische IS in Syrië en Irak.

"De enige taal die moordenaars zoals IS begrijpen, is deze van geweld. De VS zullen met andere landen een brede coalitie vormen om dit netwerk van de dood (van IS) te ontmantelen en op termijn te vernietigen. We zullen niet toegeven aan bedreigingen", waarschuwde de president.

Tegelijk beloofde hij dat de VS niet van plan zijn om andere landen te bezetten, maar wel "zullen we de Irakezen en Syriërs helpen om hun land te heroveren", aldus Obama. Hij waarschuwde ook alle buitenlanders die zich bij IS in Syrië en Irak gevoegd hebben, om die landen te verlaten "nu het nog kan".

Obama herhaalde dat IS een bedreiging vormt voor het Westen en voor het Midden-Oosten en hij merkte op dat minstens vijf Arabische landen deelnemen aan de strijd tegen de terreurgroep.

AP2014

Obama kijkt verder dan IS alleen

Tegelijk plaatste Obama de oorlog tegen IS en Al Qaeda in een bredere context in de regio. Zo vernoemde hij de impasse tussen Israël en de Palestijnen. "Te veel Israëli's zijn bereid om het concept van vrede te negeren" en "de status quo in de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook is niet houdbaar", waarschuwde Obama.

Tezelfdertijd wees hij op de uitzichtloze burgeroorlog in Syrië die nu al drie jaar het land en de regio verscheurt en mee verantwoordelijk is voor de opmars van IS de voorbije maanden. Obama riep de Iraanse leiders dan weer op om de wereld te overtuigen dat het kernprogramma van Teheran enkel vredelievend is.

Was zijn kritiek op de toestand in Syrië een vingerwijzing naar Rusland (bondgenoot van Assad), dan riep Obama Moskou in niet mis te verstane bewoordingen op om de agressie tegen buurland Oekraïne op te geven. Als dat gebeurt, is Obama bereid om de sancties tegen Rusland in te trekken en opnieuw met Moskou samen te werken inzake internationale problemen zoals de vermindering van kernarsenalen en de beheersing van regionale conflicten.

Tenslotte vroeg Obama de 193 lidstaten van de VN op om meer te doen tegen de verspreiding van de ziekte ebola in West-Afrika.

Hoop in donkere tijden?

De toespraak van de Amerikaanse president Obama in de VN was een duidelijke lijst van de plots verslechterde veiligheidssituatie in de wereld de voorbije maanden.

Die is voor een groot deel het gevolg van de terugkeer van de terreurdreiging door IS, maar evenzeer door de ontregeling van de Arabische wereld en vooral door het gebrek aan internationale samenwerking door het conflict tussen het Westen en Rusland over kwesties zoals de oorlogen in Syrië en Oekraïne, waardoor lokale conflicten steeds verder uit de hand dreigen te lopen en er ook geen samenwerking meer is inzake het klimaat en ziektes zoals ebola.

De oproep van Obama in de VN lijkt er dan ook op gericht om de internationale neuzen -of tenminste een groot deel daarvan- terug in dezelfde richting te krijgen. Een gemeenschappelijke vijand zoals IS kan dan een bindmiddel vormen.