"Plaza Margaret Thatcher" leidt tot controverse in Madrid

In de Spaanse hoofdstad Madrid is controverse ontstaan rond een plein dat vorige week werd omgedoopt tot "Plaza Margaret Thatcher", naar de overleden ex-premier van het Verenigd Koninkrijk. De socialistische oppositie in de gemeenteraad heeft zich steeds verzet tegen de nieuwe naam. Sinds de inhuldiging is het plein al een aantal keer besmeurd.

Al van bij het overlijden vorig jaar van "the Iron Lady" wou de rechts-conservatieve Partido Popular van burgemeester Ana Botella een straat naar Margaret Thatcher noemen. Dat stuitte op hevig verzet van de oppositie, maar de coalitie zette door en gaf de naam van de Britse oud-premier dan maar aan een plein in een welvarende Madrileense wijk dat nog geen naam had.

Burgemeester Botella huldigde het plein vorige week in. Een dag later al ontsierden stickers met het opschrift "Hillsborough Justice Campaign" de opschriften van het plein. Kennelijk wilden Britse expats in de Spaanse hoofdstad daarmee de herinnering  aan de Hillsboroughramp levend houden. Bij die ramp in een voetbalstadion kwamen 25 jaar geleden 96 fans van voetbalclub Liverpool om het leven toen er paniek uitbrak. Thatcher wees indertijd met een beschuldigende vinger naar de fans zelf, wat bij de rouwende families in slechte aarde viel.

"Plein van de verbannen jeugd"

Vanochtend kon een reporter van TheLocal vaststellen dat het plein andermaal een nieuwe naam had meekregen: "Plaza de la Juventud Exiliada" (Plein van de verbannen jeugd). In Spanje heerst er grote werkloosheid onder de jeugd, terwijl Margaret Thatcher bekend stond voor haar harde liberalisme en het breken van de vakbonden in het Verenigd Koninkrijk.

"Ik ben geen fan van Margaret Thatcher en ik was ook niet te vinden voor de overdadige inhuldiging van het plein vorige week", zegt een gemeentearbeider. "Maar het blijft vandalisme."

"Ik ben blij dat ze dat opschrift erop gekleefd hebben", treedt een voorbijganger bij. "Wat heeft Thatcher ooit gedaan voor Spanje? De nieuwe naam is veel beter!"

Ook de Britten zelf blijven verdeeld over het beleid van Thatcher. Bij haar overlijden vorig jaar kwamen heel wat tegenstanders samen om haar heengaan te vieren.