"Stuur gebuisde studenten met kerst van unief"

Als studenten al in het eerste semester aan de universiteit voor alle vakken zwaar buizen, dan stuur je die best naar een andere opleiding aan de hogeschool. Daarmee spaart zowel student als universiteit tijd en geld. Dat stelt rector Luc De Schepper van de Universiteit Hasselt in Het Belang van Limburg, de Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad voor als besparingsmaatregel.

De rector van de KU Leuven, Rik Torfs, liet zich bij het begin van het academiejaar positief uit voor een bindende toelatingsproef voor studenten die in de middelbare school een richting volgden die niet onmiddellijk aansluit bij een academische opleiding. Op die manier zou het slaagcijfer omhoog kunnen gaan waardoor er minder geld verloren gaat. De rector van de Universiteit van Hasselt is geen voorstander van zo'n proef. 

"Wij geloven niet dat je met een toelatingsproef kunt vaststellen of een student geschikt is voor een bepaalde studie of niet. Studenten die begonnen zijn met een studie en van wie met Kerstmis of in februari blijkt dat die zeer lage scores halen, dan kunnen we die studenten beter aanraden om ermee te stoppen", aldus rector De Schepper (zie foto).

Op die manier kan je zo'n 3.500 euro per student besparen, berekende de rector van de Universiteit van Hasselt. Op een andere manier besparen zal voor de Hasseltse unief niet lukken. "We kunnen niet meer besparen, het gaat gewoon niet", stelt De Schepper in Het Belang van Limburg.

"Geen hoger inschrijvingsgeld"

Dat de Vlaamse regering wil besparen op het hoger onderwijs vindt De Schepper absoluut geen goed idee aangezien Vlaanderen een kenniseconomie heeft. Dat de universiteiten en hogescholen daardoor het inschrijvingsgeld zouden moeten verhogen, gaat al helemaal niet, stelt De Schepper.

"De Vlaamse regering moet de zwarte piet niet naar ons doorschuiven. In Limburg werkt hoger inschrijvingsgeld ook niet. We hebben hier veel meer beursstudenten dan in de rest van Vlaanderen. Die mogen we dus geen extra geld vragen. Daarnaast dreigt ook een grote groep uit de boot te vallen die vandaag nog nipt kunnen betalen. Perfide als je op die manier wil besparen", klinkt het.

De rector van de Universiteit van Hasselt vreest dan ook dat er zich veel minder studenten gaan inschrijven aan de UHasselt als het inschrijvingsgeld gaat verhoogd worden.

Of er eigenlijk plaats is voor 5 universiteiten in Vlaanderen - een vraag die Rik Torfs zich stelt - is De Schepper duidelijk. "Ik word daar zo moe van. Internationale normen hebben het over één universiteit voor 1 miljoen inwoners. Als ik goed kan tellen, kan er in Vlaanderen zelfs nog één unief bijkomen. De cijfers bewijzen het nut van UHasselt", aldus De Schepper.