"Verkoop bier erg belangrijk voor omzet tankstations"

Uit een intern document dat "Volt" kon inkijken, blijkt dat de verkoop van bier erg belangrijk is voor de omzet van tankstations. In tegenstelling tot in onze buurlanden zijn er in ons land maar weinig beperkingen op die verkoop.

Uit recente verkoopcijfers blijkt dat bier goed is voor 34 procent van de totale drankenverkoop in stations langs autosnelwegen. Op twee staat frisdrank met 25 procent en een op de vijf verkochte drankjes zijn energiedrinks.

De voorbije jaren kwam meermaals het voorstel op tafel om de verkoop van alcohol volledig te verbieden in tankstations, op zijn minst in die langs de autosnelweg. Maar even snel als het voorstel op tafel kwam, werd het er ook weer van geveegd.

De sector benadrukt telkens dat de verkoop in de shops erg belangrijk is voor de omzet omdat de winstmarges op brandstoffen erg klein zijn. Op dit moment is enkel de verkoop van dranken die meer dan zes procent alcohol bevatten, verboden in tankstations langs de autosnelweg.

In onze omringende landen zijn er verschillende beperkingen. In Frankrijk kan je geen alcohol meer kopen langs de autosnelweg en in Duitsland kan het niet meer tussen middernacht en 7 uur ’s ochtends. In Nederland is het verboden in elk tankstation, al wordt de wet daar nog steeds aangevochten door een federatie van tankstations. In november zou een hooggerechtshof daar uitspraak over moeten doen.

In "Volt" wordt vanavond gediscussieerd over de stelling: de verkoop van alcohol in tankstations moet aan banden worden gelegd.