"Waarom mag zijn duistere kant niet bekend zijn?"

"Julien" is een biografie van Julien Schoenaerts die deze week uitkomt. Thrillerauteur Stan Lauryssens belicht daarin niet zozeer het talent van de geniale theateracteur, maar vooral zijn schaduwkant. "Waarom mag die niet bekend zijn?", vindt zijn zoon Bruno Schoenaerts.

Het beeld dat Stan Lauryssens van Schoenaerts schetst, is niet altijd bijzonder fraai. De acteur leed aan een bipolaire stoornis en maakte het zijn omgeving niet altijd makkelijk.

Sommige familieleden, ook acteur Matthias Schoenaerts, zijn absoluut niet opgezet met de publicatie. Bruno Schoenaerts, Juliens andere zoon en halfbroer van Matthias, is advocaat. "Veel mensen, ook in mijn familie, vragen me waarom ik het heb laten gebeuren dat dit boek verschijnt", zei hij in "Reyers Laat".

"Maar die man was een publiek figuur, hij heeft een standbeeld. Je kunt iemand moeilijk verbieden om over zo iemand een boek te schrijven. Er zijn zoveel mensen, zeker in de artistieke wereld, die een duistere kant hadden. Daar zijn ook biografieën van verschenen."

"Dat boek belicht een aspect waarvan ik zeg: dat mag geweten zijn. Bovendien is het maatschappelijk relevant om een andere reden: tien procent van de bevolking lijdt aan die ziekte. Ik vind niet dat je dat mag doodzwijgen."