Autobouwer Saab ontslaat bijna derde van personeel

De Zweedse autobouwer Saab gaat 200 van de 550 werknemers ontslaan. Ook na de overname door het Chinese consortium NEVS lijkt er niet echt beterschap in zicht voor het bedrijf.

Saab, ooit een parel van de Europese auto-industrie, raakt maar niet uit het sukkelstraatje. Enkele jaren geleden kwam Saab voor het eerst in de problemen en werd het door de Amerikaanse eigenaar General Motors verkocht aan de Nederlandse sportwagenproducent Spyker.

Dat bracht geen zoden aan de dijk en evenmin de overname van Saab door de Chinese groep NEVS (National Electric Vehicle Sweden), die in de fabriek in de Zweedse stad Trolhattan elektrische auto's wou gaan produceren.

Sinds mei worden er daar echter geen auto's meer geproduceerd. NEVS onderhandelt nu met "nieuwe investeerders", maar die gesprekken verlopen blijkbaar moeilijker dan gedacht. Als er toch nieuw kapitaal komt, zou de productie naar eigen zeggen snel kunnen opstarten met de 350 overblijvende werknemers in Zweden.

De Zweedse vakbond IF Metall heeft daar echter weinig vertrouwen in en ziet de toekomst somber tegemoet. Voor alle duidelijkheid: de autobouwer Saab heeft al lang geen banden meer met de Zweedse vliegtuigproducent Saab.