Baudouin Prot stapt op als voorzitter van BNP Paribas

Voorzitter en voormalig CEO Baudoin Prot zal in december opstappen bij de Franse grootbank BNP Paribas. Prot is bij ons vooral bekend als de man achter de overname van de zieltogende Fortis Bank door BNP Paribas.

Het vertrek van Prot was al een tijdje verwacht, maar zou nu bevestigd zijn door een betrouwbare bron aan The Wall Street Journal. Prot zou begin december opstappen als voorzitter van BNP Paribas en dan worden opgevolgd door zijn adviseur Jean Lemierre.

Prot is 63 en nadert dus de pensioenleeftijd, maar zou ook uitgeput zijn door zijn jarenlange carrière aan de top van een van de grootste banken in Europa.

Toch zou hij vooral met de vinger gewezen worden wegens de zware boete van 9 miljard dollar die BNP Paribas in de Verenigde Staten opgelegd kreeg wegens illegale deals met "schurkenstaten" zoals Soedan, Iran en Cuba.

Het vertrek is niet onbelangrijk voor ons land. Niet enkel is BNP Paribas Fortis de grootste bank in ons land, maar bovendien is de federale overheid na de Franse de grootste aandeelhouder van de grootbank.

De Franse bankier bij uitstek

Met Baudoin Prot vertrekt één van de belangrijkste figuren van de "haute finance" in Frankrijk en in Europa. Prot studeerde af aan de prestigieuze ENA (Ecole Nationale d'Administration), waar niet enkel de Franse zakelijke en politieke elite wordt gevormd, maar ook belangrijke netwerken worden gesmeed.

Sinds de jaren 80 werkte Prot bij de Banque Nationale de Paris (BNP), die nadien fuseerde met rivaal Paribas tot BNP Paribas, één van de grootste banken van Frankrijk en Europa.

Tussen 2003 en 2011 was Prot ook CEO van BNP Paribas. In die periode loodste hij zijn bank vrij ongeschonden door de financiële crisis van 2008 en kon hij daar zelfs van profiteren door goedkoop de Belgische Fortis Bank over te nemen en zo bij ons voet aan de grond te krijgen. Sinds 2011 was Prot voorzitter van BNP Paribas.