Chinees-Oeigoerse dissident in beroep tegen levenslang

In China heeft de tot levenslang veroordeelde professor Ilham Tohti beroep aangetekend. Europa en de VS hebben de veroordeling van Tohti eerder al scherp op de korrel genomen.
AP2013

Dinsdag had een rechtbank in Urumqi, de hoofdstad van de Chinese autonome regio Xinjiang, professor Tohti veroordeeld tot levenslang en de confiscatie van zijn bezittingen. Na een proces van enkele dagen was Tohti schuldig bevonden aan "separatisme".

Tohti kon evenwel in beroep gaan tegen het vonnis en volgens zijn advocaat zal hij dat nu ook effectief doen. De professor was acht maanden geleden opgepakt nadat hij kritiek had geuit op de toenemende repressie van de islamitische Oeigoerse minderheid in Xinjiang, de westelijke regio van China.

De straf tegen Tohti is een van de zwaarste die de voorbije jaren in China zijn uitgesproken tegen dissidenten. De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben het vonnis al scherp veroordeeld als politiek geinspireerd en hebben China samen met de Verenigde Naties en Amnesty International opgeroepen om Tohti vrij te laten.

Op enkele sociale media in China zoals WeChat wordt Tohti overigens vergeleken met de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsstrijder en gewezen president Nelson Mandela, maar het Chinese persbureau Xinhua is daar fors tegen uitgevaren.

AP2014

"Oeigoerse Mandela of terrorist"

Professor Ilham Tohti behoort tot de Oeigoerse moslimminderheid in Xinjiang, maar is professor aan een universiteit in Peking en is zelfs lid van de communistische partij die in China aan de macht is.

Hij wordt beschouwd als een van de gematigde Oeigoeren die zich in het verleden steeds heeft uitgesproken voor toenadering tussen die minderheid en de Chinese meerderheid in het land.

Wel had Tohti kritiek op de toenemende harde aanpak van de Oeigoeren en andere minderheden door de regering in Peking. Volgens hem werkt vervreemt Peking zo de gematigde minderheden van zich en werkt dat radicalisering en moslimterrorisme in de hand. 

De voorbije jaren zijn de spanningen tussen de Turkse Oeigoeren en de ingeweken Han-Chinezen in Xinjiang toegenomen. Vorig jaar was er een aanslag van Oeigoeren op het Tiananmen-plein in Peking en de voorbije maanden waren er bomaanslagen en moordpartijen in Xinjiang.