Di Rupo: "Zeer fout om te denken dat militaire oplossing volstaat"

De militaire operatie tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) markeert het begin van "een lang proces", zo heeft ontslagnemend premier Elio Di Rupo (PS) gezegd.

Na de bombardementen moeten er volgens de premier ook op economisch en sociaal vlak inspanningen worden geleverd. "Het zou een zeer grote fout zijn te denken dat een militaire oplossing volstaat", aldus De Rupo in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York aan de pers.

De luchtaanvallen markeren "het begin van een lang proces dat verder moet reiken dan de militaire operatie". Het voorbeeld van Libië, dat sinds de westerse militaire operatie tegen de dictatuur van Kadhafi in chaos is verzonken, toont aan dat een politieke opvolging nodig is, zo stelde de premier.

Di Rupo bevestigde van de Verenigde Staten de formele vraag te hebben gekregen voor een deelname aan de militaire operatie tegen IS, dat in grote delen van Irak en Syrië de plak zwaait. De VS zijn recent nog gestart met bombardementen op stellingen van IS in Syrië, daarbij ondersteund door een coalitie van Arabische landen.

Het legale aspect van die operatie blijft voorlopig een delicaat gegeven. Daar waar de wettelijke basis voor de luchtaanvallen in Irak verzekerd wordt door een formele vraag van de regering in Bagdad situeren de Syrische bombardementen zich in een veel grijzere zone. Zo heeft het regime van de Syrische president Bashar al-Assad de bombardementen tegen IS niet veroordeeld, maar er tegelijk ook niet om gevraagd. Een VN-resolutie die groen licht geeft voor een actie in Syrië lijkt evenmin in de maak.

Di Rupo liet zelf blijken liever zo'n VN-resolutie te zien. Een eventuele Belgische deelname ligt bovendien delicaat aangezien de regering momenteel in lopende zaken is. Daardoor kan ze enkel tot een deelname beslissen mits groen licht van het parlement. Dat zal zich naar alle verwachting in de loop van de komende dagen over de kwestie uitspreken.