Een ode aan iconische foto's... met dank aan John Malkovich

"John is zoals een proper canvas, waarmee ik alles mag doen." Aan het woord is kunstenaar Sandro Miller en de John waarover hij spreekt is acteur John Malkovich, al 15 jaar een van zijn beste vrienden. Twee jaar geleden wist hij zijn vriend te overtuigen om in een fotostudio in Chicago in de huid te kruipen van Truman Capote. Die positieve ervaring vormde de basis van een nieuw spectaculair project, dat Malkovich eens te meer naar die bewuste fotostudio in Chicago zou brengen.

In dat nieuwe project van Miller zou het de bedoeling zijn dat Malkovich een ode brengt aan enkele legendarische portretten in de geschiedenis. Net als twee jaar geleden het geval was bij Truman Capote, zou de acteur haast letterlijk in de huid kruipen van onder meer Albert Einstein, Marilyn Monroe en Mohammed Ali.

Terug in Chicago

Vanuit Frankrijk gaf Malkovich zijn goedkeuring voor het idee en enkele maanden en tienduizenden dollar later - vooral gespendeerd aan op maat gemaakte kostuums, pruiken en make-up - arriveerde de acteur in dezelfde fotostudio in Chicago. Daar wandelde hij van het ene naar het andere decor en transformeerde hij in enkele minuten tijd van een popdiva in een bokskampioen. 

"Hij moest voelen wat Marilyn voelde"

"Ik heb nog nooit iemand gezien die zoveel zelfvertrouwen heeft als John", zegt zijn vriend Sandro Miller in de Amerikaanse media. Volgens hem was dat ook zichtbaar toen hij Marilyn Monroe gestalte moest geven. "Hij moest op zoek gaan naar de vrouwelijke kant in hem en voelen wat Monroe op dat moment voelde. De pruik en de make-up hielpen om dat doel te bereiken."

Alle foto's zullen ook tentoongesteld worden in de expositie "Malkovich, Malkovich, Malkovich: Homage to photographic masters". Van 7 november tot 31 januari zal die expositie gehouden worden in Chicago. Wellicht is dat geen eindpunt, want Miller beweert ook in gesprek te zijn met galerijhouders in Los Angeles, Dallas, Parijs en Rome.

Onderaan - foto 1: (r) Alberto Korda / Che Guevara (1960), (l) Gordon Parks / American Gothic (1942) 
Onderaan - foto 2: (r) Albert Watson / Alfred Hitchcock met gans (1973), (l) Ben Stern / Marilyn met roze rozen (1962)

lees ook