Film Fest Gent focust op Fellini en Franse film

Een grote tentoonstelling over het oeuvre van Federico Fellini en een focus op de Franse cinema. Dat zijn twee van de speerpunten van het 41e Film Fest Gent, naast de ondertussen gerenommeerde World Soundtrack Awards. Ook de Belgische cinema is goed vertegenwoordigd, zo bleek woensdag bij de programmavoorstelling in de Sphinx.
Anne De Geyter

De 41e editie van het Film Fest Gent vindt plaats van 14 tot en met 25 oktober. Het festival kijkt dit jaar met interesse naar onze zuiderburen, waar naast gevestigde waarden als François Ozon en Jean-Luc Godard een nieuwe generatie talentvolle regisseurs en acteurs lijkt opgestaan. Een reeks Franse films, waaronder twee in competitie, prijkt op de affiche.

Tijdens het Film Fest Gent worden ook tien nieuwe Belgische films voorgesteld in nationale, Europese of wereldpremière. Negen ervan zijn Vlaamse producties. Zo is er de wereldpremière van "The loft" van Erik Van Looy, de remake van "Loft" die het festival opent. Ook Gust Van den Berghe ("Lucifer") en Pieter van Hees ("Waste land") stellen hun nieuwste film voor.

In het Caermersklooster loopt van 16 oktober 2014 tot 25 januari 2015 een tentoonstelling over het oeuvre van Federico Fellini ("La strada", "La dolce vita"), een van de beroemdste cineasten die Italië ooit heeft voortgebracht.

In het kader van die expo is er op donderdag 23 oktober in Muziekcentrum De Bijloke een concert "Rota/Fellini". Het Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé zal er onder meer de muziek brengen die componist Nino Rota schreef voor tal van Fellini's films.