Frans-Turkse blunder inzake "Syrië-strijders"

In Frankrijk is grote ophef ontstaan omdat drie mannen die verdacht worden van banden met terreurgroepen in Syrië, ongehinderd het land zijn binnengekomen. De drie hebben zichzelf wel gemeld bij de Franse politie.

De drie mannen met Franse nationaliteit zouden naar Syrië zijn getrokken en nadien via Turkije naar Frankrijk zijn teruggekeerd. Ze zijn zonder problemen naar Marseille gevlogen en zo het land binnengekomen.

De drie mannen hebben zich intussen wel zelf gemeld bij de Franse politie en worden nu ondervraagd. Volgens hun advocaten is het niet duidelijk of ze echt in Syrië zijn geweest.

Het gaat om een dubbele blunder: één door de Turkse veiligheidsdiensten, die de mannen eerst hebben opgepakt en dan laten gaan en één bij de Franse politie die door een computerpanne de mannen blijkbaar niet heeft opgemerkt bij de paspoortcontrole in Marseille.

De conservatieve oppositie in Frankrijk eist een diepgaand onderzoek en ook de Franse regering geeft toe dat er fouten gemaakt zijn. Parijs zal nu contact opnemen met Turkije en geeft Ankara intussen wel een groot deel van de schuld.

Een van de mannen is de schoonbroer van de moslimextremist Merah die twee jaar geleden zeven mensen heeft vermoord in het zuiden van Frankrijk.