Gegijzelde Fransman in Algerije is onthoofd

De in Algerije ontvoerde Fransman Hervé Gourdel is door zijn kidnappers onthoofd. De onthoofding werd door de groepering Jund al-Khilafa, die banden zou hebben met IS, verspreid via een filmpje getiteld "Bloedige boodschap voor de Franse overheid". President Hollande noemt de moord laf en gruwelijk. "Het versterkt onze wil om te vechten tegen deze organisatie", klinkt het.

De 55-jarige Gourdel werd zondag in Algerije ontvoerd. De Franse overheid kreeg 24 uur de tijd om de aanvallen op IS te stoppen. Jund al-Khilafa heeft zich afgescheurd van al-Qaeda en zou nu banden hebben met IS.

Premier Manuel Valls had gisteren nog laten weten dat "Frankrijk zich niet laat chanteren." Vandaag tweet hij dat "Frankrijk niet zal wijken."

De Franse president Hollande veroordeelde de moord vanop de VN-Veiligheidsraad in New York. "Het is een laffe en gruwelijke daad, en we zijn vastbesloten om te vechten tegen deze organisatie", zegt hij. Hij zal ook een raadsman aanstellen die de acties van landgenoten in Irak en Syrië coördineert. De Franse raad van het islamitische geloof (CFCM) laat ook weten "geschokt te zijn door de barbaarse misdaad."