India brengt met succes satelliet in baan rond Mars

India heeft na vele jaren eindelijk een plaats veroverd in de lijst van grootmachten die tot diep in de ruimte konden doorstoten. Indiase wetenschappers zijn er in geslaagd om na een operatie van 24 uur de Mars Orbiter Mission, kortweg MOM, in een baan rond de planeet Mars te krijgen. Een ruimtetuig rond de rode planeet brengen is een uiterst complexe missie. Van de 41 eerdere pogingen in andere ruimtecentra, mislukten er 23.
AP2014

Volgens de experts in het commandocentrum van het Indian Space and Research Centre in Bangalore verliepen de laatste ogenblikken van de ruimtemissie vlekkeloos. De aanwezigen barstten na afloop uit in applaus en gejuich.

"We hebben de grenzen van het menselijke ondernemen en de innovatie overstegen", zei de Indiase premier Narenda Modi die samen met de wetenschappers de laatste fase van missie bijwoonde. "We hebben ons ruimtetoestel door een traject genavigeerd dat maar heel weinigen kennen." Modi feliciteerde de wetenschappers en "al mijn mede-Indiërs met de historische gebeurtenis".

India is al jaren bezig met de uitbouw van een ruimteprogramma. Het afronden van de complexe missie is dan ook opsteker voor de Indiase regering die al miljarden in het ruimteprogramma stopt, tot grote kritiek van velen. India is nog steeds een ontwikkelingsland. Het merendeel van de 1,2 miljard Indiërs leeft onder de armoedegrens.

De huidige missie werd overigens met een minimumbudget voltooid. De MOM kostte om en rond de 75 miljoen dollar, bijna een tiende van de Maven-missie van de NASA die twee dagen geleden al in een baan rond Mars werd gebracht. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft India op Twitter trouwens al gefeliciteerd en verwelkomd.

AP2014